Friese staartklok

Wat is een Friese staartklok?

Een Friese staartklok, zoals de naam al doet vermoeden, werd veel gemaakt in Friesland vanaf 1770 tot ongeveer 1890. De Friese staartklok is een slingerklok met ankergang en een lange windkast waarin de slinger is bevestigt. De kasten van de klok zijn vaak gemaakt van eiken- of iepenhout. Een typerend kenmerk van de klok is de beschilderde wijzerplaat. Deze bevat vaak afbeeldingen van de vier jaargetijden. Daarnaast is op de wijzerplaat vaak gebruik gemaakt van latoenen versieringen en cijfers. Latoen is eigenlijk niks anders dan messing maar dan dun op de wijzerplaat geperst. De Friese staartklok is afgeleid van de Friese Stoelklok.

Daarnaast is de Friese staartklok voorzien van een slagwerk die ieder uur, halfuur of zelfs ieder kwartier, afhankelijk van de uitvoering, laat horen hoe laat het is. Bij de luxerere klokken is er een mechaniek ingebouwd voor het aangeven van de maanstand en de datum. Daarnaast beschikt een luxere klok vaak over een slagwerk met dubbele bellen of een combinatie van een gong en een kleine bel.

Modern alternatief van de Friese staartklok

Bent u op zoek naar een moderne variant van de Friese staartklok? Dan bent u bij Jacob ten Hoeve aan het juiste adres! Wij maken veel unieke, design uurwerken waarbij wij de hoge kwaliteit van ambacht combineren met moderne vormgeving. Zo komen wij tot innovatieve, eigentijdse designklokken die moeiteloos meerdere decennia meegaan.

Samen met u ontwerpen wij ieder designuurwerk zelf waardoor deze perfect aansluit op uw wensen. Daarnaast is ieder van onze design uurwerken een unieke eyecatcher die veel sfeer brengt binnen uw interieur. Onze designuurwerken staan niet alleen prachtig binnen woningen maar zijn ook uitermate geschikt als:

  • Uurwerk voor bedrijven
  • Uurwerk voor openbare instellingen
  • (Huwelijks) geschenk
  • Blikvanger voor interieurprojecten

Op onze website kunt u een klein aantal van onze design uurwerken en projecten vinden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een design uurwerk voor uzelf, uw bedrijf of een project waar u mee bezig bent? Kom langs in onze winkel in de Midstraat 37 in Joure of neem telefonisch contact met ons op via: 0513 – 413 339.

Antieke Friese staartklok hergebruiken

Doordat de Friese staartklok vanaf 1770 tot ongeveer 1890 gemaakt werd is dit een antiek uurwerk met een mooie historie. Helaas merken wij dat veel mensen, met name de (klein) kinderen, deze uurwerken niet meer vinden passen binnen hun interieur. Om dit stukje Nederlandse historie toch te behouden en het uurwerk weer een plek te geven in de moderne tijd gieten wij dit uurwerk graag voor u in een nieuw jasje. De verschillende, mechanische onderdelen van een Friese staartklok zijn namelijk goed te hergebruiken. Samen met u ontwerpen wij een nieuw uurwerk dat past binnen uw interieur en een mooi historisch verhaal heeft.

Reparatie Friese staartklok

Heeft u een Friese staartklok maar is deze kapot? Geen zorgen! Dankzij de jarenlange ervaring van klokkenmaker Jacob ten Hoeve zijn wij in 99% van de gevallen in staat om uw Friese staartklok te repareren. In onze gespecialiseerde werkplaats kunnen wij veel onderdelen maken om uw Friese staartklok weer werkende te krijgen.

Kom gezellig bij ons langs met uw Friese staartklok in de Midstraat 37 in Joure of neem telefonisch contact met ons op via: 0513 – 413 339.