Friese stoelklok

Wat is een Friese stoelklok?

De Friese stoelklok is een hangklok waarbij het uurwerk op een zogeheten stoel staat. Dit uurwerk werd van oorsprong vooral in Friesland gemaakt gedurende de 17e en 18e eeuw. Dit historische uurwerk is te herkennen aan de beschilderde wijzerplaat, de vele verguld loden versieringen en de zeemeerminnen op de achterplank. De Friese stoelklok heeft een korte slinger die zich bevindt tussen het uurwerk en de achterplank. Daarnaast heeft dit uurwerk een enkel gewicht om zowel het uurwerk als het slagwerk aan te drijven. De kleine gewichten aan de zijkant van de klok drijven de wekker van dit uurwerk aan.

Ook in andere provincies werden varianten van dit uurwerk gemaakt, zoals de Zaanse en Twenste stoelklok. In de loop van de 18e eeuw werd de Friese stoelklok verdrongen door een ander type klok namelijk de Friese staartklok.

Modern alternatief van de Friese stoelklok

Wanneer u op zoek bent naar een moderne variant van dit uurwerk, dan bent u bij Jacob ten Hoeve aan het goede adres! Wij maken veel unieke, design uurwerken waarbij wij de hoge kwaliteit van ambacht combineren met moderne vormgeving. Zo komen wij tot innovatieve, eigentijdse designklokken die moeiteloos meerdere decennia meegaan.

In samenwerking met u wordt ieder designuurwerk door Jacob ten Hoeve ontworpen. Hierdoor sluit ieder designuurwerk perfect aan op uw wensen. Daarnaast is ieder van onze design uurwerken een unieke eyecatcher die veel sfeer met zich brengt. Onze designuurwerken staan niet alleen prachtig binnen woningen maar zijn ook uitermate geschikt als:

  • Blikvanger voor interieurprojecten.
  • Uurwerk voor bedrijven
  • (Huwelijks) geschenk
  • Uurwerk voor openbare instellingen Op onze website kunt u een klein aantal van onze design uurwerken en projecten vinden. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor een design uurwerk voor uzelf, uw bedrijf of een project waar u mee bezig bent? Kom langs in onze winkel in de Midstraat 37 in Joure of neem telefonisch contact met ons op via: 0513 – 413 339.

Antieke Friese stoelklok hergebruiken

De Friese stoelklok is een antiek uurwerk met een mooie historie. Helaas merken wij dat deze vaak niet meer past binnen het hedendaagse interieur. Doordat de verschillende, mechanische onderdelen goed te hergebruiken zijn maken wij er voor u graag weer een modern en uniek uurwerk van. Samen met u bespreken wij de mogelijkheden en komen wij tot een nieuw ontwerp zodat u een nieuw uurwerk krijgt dat past binnen uw interieur en een mooi historisch verhaal heeft.

Reparatie Friese stoelklok

Heeft u nog een Friese stoelklok, maar is deze kapot? Geen zorgen! Wij zijn in de meeste gevallen in staat om uw uurwerk weer werkende te krijgen. Kom gezellig bij ons langs in de winkel aan de Midstraat 37 in Joure of neem telefonisch contact met ons op via: 0513 – 413 339.